Kurban bayramı geldi çattı. Her sene bayram öncesinde uzmanlar bu uyarıları yapsa da maalesef birçok kişi bu uyarılara kulak asmıyor. Düzce Üniversitesi diyetisyenlerinden Tuğçe Uzun, konuyla alakalı olarak yaptığı açıklamada en az 24 saat etleri bekletmeyi tavsiye ediyor.
Tuğçe Uzun, kurban bayramında kesilen etlerin direkt olarak tüketilmesi türk toplumunda ve müslüman toplumlarda yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesidir diyerek açıklamasına başlıyor. Et kesildikten sonra en az 24 saat bekletilmeli diyen diyetisyen bunun hem etin sertliğinin azalması için hem de hazımsızlığın, sindirim sorunlarının olmaması için iy olacağını belirtiyor.
Ayrıca her bayramda pişirilen kavurmanın tereyağı ya da kuyruk yağı ile birlikte değilde kendi suyunda pişirilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyleyen Tuğçe Uzun, pişirme yöntemi olarak haşlama, fırınlama gibi yöntemleri tavsiye ederken, kızartmadan da uzak durulması gerektiğini savunuyor.
Etleri Kömürleştirmeyin!
Kurban bayramı denilince elbette mangallar, piknikler de olacaktır. Bu konuda da uyarıda bulunan uzman diyetisyen etleri mangalda pişirirken kömür haline getirilmemesi gerektiğini, bu şekilde pişen etlerin kansere neden olacağını ve sonucunun tedavisi olmayan hastalıklara neden olacağını da belirtiyor.
Et ateşe çok yakın olunca dış yüzeyi pişiyor fakat iç yüzeyi çiğ kalıyor, mümkünse ateşten uzak, çok gür olmayan bir seviyede pişirilmesi daha iyi olacaktır.
Gazlı ve Asitli İçeceklerden Uzak Durun
Yine en çok yapılan yanlışlardan bir tanesi de kavurmanın yanında ya da yapılan mangalın yanında asitli içeceklerin tüketilmesi olayıdır. Bu da yanlış uygulamalardan bir tanesidir. Pilav, makarna yerine salata tüketilmesi hem sindirim için hem de sağlık açısından iyi olacaktır.
Türk toplumunun vazgeçilmezlerinden olan çay ve kahve de mümkün mertebe yemeklerden en az yarım saat sonra tüketilmelidir. Nasılsa et bol diyerek her gün et yemek kalp sorunlarına neden olabilir. Arada sebzeleri, meyveleri ya da daha hafif yemekleri tercih etmenizde yarar olacaktır.