İslam dininde, bir kişinin namaz kılabilmesi için abdest alarak temizlenmesi gerekmektedir. Abdestin kendisi de ayrı bir ibadettir. Ancak elbiseye kan lekesi bulaşmışsa, önce lekenin çıkarılması gerekir. Tabii mümkünse. Yani temizlenebiliyorsa. Peki ya kan lekesi çıkmıyorsa? O zaman ne yapacağız?
Eğer kan lekesi yeni ise, hemen soğuk su altında durulamanız ve ardından deterjan veya sabunla yıkamanız gerekir. Lekenin tamamen çıktığından emin olana kadar yıkamaya devam edebilirsiniz.
Evet biliyorum. Kan lekesi zor çıkan bir lekedir. Eğer iyice yıkadıktan sonra kan lekesi çıkmıyorsa o zaman namaz kılmaya mani bir durum kalmıyordur. Çünkü lekenin çıkmıyor olması elbiseyi çöpe atmanızı gerektirmez.
Eğer leke kurumuşsa, öncelikle lekenin yumuşatılması gerekir. Bu için lekeyi ıslatmak için soğuk suya batırabilir veya bir leke çıkarıcı kullanabilirsiniz. Daha sonra elbiseyi yıkayabilirsiniz.
Abdest alırken, elbisedeki kan lekesi üzerinde suyun geçmesine engel olmayacak kadar temizlenmiş olması gerekmektedir. Eğer leke hala varsa, abdestinizi alırken o bölgeye su değdirmekten kaçınmanız ve o bölgeyi temizlemeye çalışmanız gerekir.
Namaz kılarken, elbisedeki kan lekesi yine namazın sahih olmasına engel olmayacak kadar temizlenmiş olmalıdır. Ancak yine de lekenin mümkün olduğunca çıkarılmış olması ve namaza konsantre olabilmeniz için en uygun durum olacaktır.
Sözün özü; elbiseye bulaşmış kan çıkmıyorsa yıkandıktan sonra namaz kılınabilir. Diğer türlü kan akmışsa hanefi mezhebine göre abdest bozulacağından yeniden abdest almak gerekiyor. Şafi mezhebinde kan akması abdesti bozmuyor. O nedenle bir mahsur yoktur şafi mezhebine tabii olanlar için.